Kediniz obez mi?
![](https://dsyasam.com/wp-content/uploads/2018/03/sisman_kedi-obez_kedi.jpg)
Obez kedi ve köpeklerin sayıları gün geçtikçe artarken, pek çok evcil hayvan sahibi, hayvanları haddinden fazla beslemenin zararlarının farkında değil!
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlar için de obezite yalnızca görünüşten ibaret bir sorun değil. Ne yazık ki aşırı kilolar hayvanlarda da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Almanya’da “fazla kilolu” hayvanların oranı %40 ila %60 arasında değişmekte ve gittikçe artık göstermekte.
Aşırı kiloları sebebiyle vücudunun her noktasını temizleyemeyen kedilerin iltihaplı cilt yaralarıyla karşılaşabileceğini belirten veteriner hekim, bu hayvanların kalp yetmezliğiyle de boğuştuğunu ifade ediyor. Obeziteye en çok yakalanan hayvanlar arasında ise kedi, köpek ve atlar bulunuyor.
Fazla kilolu olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Evcil hayvan sahipleri de hayvanlarının bedendeki yağlanma durumunun ne boyutta olduğunu tespit edebiliyorlar. Gözlemlenebilecek belirtiler ise şöyle:
– Kaburgalar dışardan yoklamayla kolayca hissedilebilmeli.
– Yandan bakıldığında göğüs kafesi ile arka bacaklar arasında kalan alt karın bölgesi, sarkmamalı ve arkaya doğru incelmeli.
– Yukardan bakıldığında vücudun yanlardan torba gibi sarkmamalı ve bel kısmı görülebilir olmalı.
Sağlıklı diyet süreci nasıl işliyor?
Diyet programı hayvan sahibinin gündelik hayatıyla uyum göstermeli, hayvanın alerji gösterebileceği gıdalar gözden kaçırılmamalı. İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da sağlıklı beslenme ve hareketlilik kısa zamanda olumlu sonuçlar doğuracaktır. En önemlisi kararlılık ve aralıksız olarak üç ila altı ay arasındaki programlara sadık kalabilmektir. (Anadolu kedisi)